Socialliberal – hvad er det?

Jeg bliver tit spurgt, hvorfor er du radikal? Jeg svarer oftest: fordi jeg er socialliberal. For mig handler det om, at vi både har personlig frihed, men samtidig forpligtende fællesskaber, hvor vi altid passer på dem, der ikke kan selv.

For mig er det sociale udgangspunkt at skabe lige muligheder for alle, at vi løfter fra bunden og hjælper efter behov.

For mig er det liberale udgangspunktet som skrevet i det første radikale venstre partiprogram i 1922: Hævdelse af den enkeltes ubetingede Frihed, kun begrænset ved Hensynet til andres lige Ret.

Det at jeg får spørgsmålet hvad vil det sige, at være socialliberal, illustrerer noget af det, jeg savner både i mit eget parti og i dansk politik generelt. Det er, at vores holdninger er forankret i andet end populistiske her-og-nu-beslutninger baseret på sensationspolitik.

Jeg vil have et samfund, der bygger love på retsprincipper ikke enkeltsager.

Her er knivloven det bedste eksempel. Vedtaget i 2008 fordi vi ikke vil have at folk stikker hinanden ned – heller ikke i nattelivet. En i sig selv god tanke, at vi ikke stikker hinanden ned! Men løsningen var i dette tilfælde helt forkert. En masse mennesker måske inklusiv mig selv risikerer at være kriminel, fordi jeg bære rundt på en proptrækker med indbygget kniv – til når jeg vil nyde en flaske med vin med mine venner i Kgs. Have.

Jeg er ikke gået ind i politik fordi: “sådan er det jo”. Jeg er her fordi “sådan behøver det ikke at være!”

Selvom mit eget parti har flyttet sig, og jeg ikke er enig i alt, så er det herfra, jeg vil kæmpe for et mere socialliberalt Danmark.

Vi bliver ikke et rigere samfund af at jage samfundets svagest – så lad os stoppe med at sparke nedad og i stedet kigge fremad og sammen opbygge et samfund, der bygger på frihed, forskellighed og fællesskaber.

 

Skriv en kommentar

Din email-adresse bliver ikke vist.


*